Naturligt ljus med blixtens fördelar i bostadsfotografering
- Emelie
- 9 juni
- 2 min läsning
Så här använder vi blixt i bostadsfotografering
Att använda blixt i bostadsfotografering låter kanske avskräckande. Det kan lätt associeras till hårda skuggor, reflektioner och fönster som ser inklippta ut. Men med rätt teknik kan blixten bli ett kraftfullt verktyg – som ger mer korrekta färger, bättre kontrast och dessutom förenklar redigeringen.

Vår metod: mjukt ljus, bättre färg – utan att tappa känslan
I bostadsfotografi används ofta HDR eller den amerikanska tekniken Flambient – en kombination av "flash" och "ambient" (naturligt ljus).
I USA är det vanligt att man låter blixtbilden dominera, vilket ofta skapar ett ganska onaturligt uttryck, tycker vi. Vi kombinerar istället naturligt ljus med blixtens fördelar – men på ett subtilt sätt. Vi använder aldrig blixt för att "ljusa upp", utan för att förbättra färg och kontrast utan att tappa rummets atmosfär.
Fotograf: RBK Fotografi
❌ Så här redigerar vi inte med blixt i bostadsfotografering
Flambient-tekniken kan som sagt ofta associeras till många amerikanska tutorials med hårt redigerade fönster. Vi kallar stilen för Hard window pull, och är inget vi erbjuder. Den stilen efterfrågas väldigt sällan på den skandinaviska bostadsmarknaden.

Hur vi använder blixt för naturliga interiörbilder
Naturligt ljus i fokus
Vi börjar alltid med en grundexponering fotad i naturligt ljus. Det ger bilderna en naturlig känsla. Blixten används som ett stöd – inte för att ta över.
Subtil användning av blixt
Till skillnad från den traditionella Flambient-metoden, där blixtbilden ofta fungerar som huvudexponering, använder vi blixten för att lyfta detaljer och ta fram väggkulörers autentiska färger.
Neutralisera färgstick
Blixten hjälper oss att jämna ut färger från blandade ljuskällor – som varma lampor eller kallt dagsljus – så att färgerna blir mer naturliga.
Tips! Genom att sprida blixten via tak, väggar eller diffusers blir det en jämnare och naturligare fördelning av ljuset. Undvik direkt blixtljus (t.ex. mot fönster eller speglar) så minskas oönskade blänk och det blir mjukare skuggor.

Vilka exponeringar behöver vi från dig?
Du hittar fler detaljer i vår Exponeringsguide, men i korthet:
Grundexponering med naturligt ljus
Blixt för färg och kontrast
Mörk exponering för fönstervy
Vid behov: en exponering med tända lampor eller en ljusare exponering
Vill du komma igång med blixt?
Testa dig fram! Rätt använt ger blixten både vackrare bilder och enklare redigering. Ett tips är att se denna video från Nathan Cool om Flambient Fundamentals. Vi redigerar inte på samma sätt, men han förklarar grunderna bra.
Kommande inlägg
Snart publicerar vi fler inlägg om hur du fotar med blixt – med exempel, kamerainställningar och hur du riktar ljuset för bäst resultat.
Kommentera gärna dina blixt-tips i kommentarerna!

Comments